Komplett Bank luottokortti

Perustietoa luottokorteista

Luottokortti on todella kätevä varsinkin silloin, kun on pakko ostaa jotain, mutta tilillä ei ole siihen tarvittavaa rahamäärää. Tällöin luottokortti antaa ostetuille tuotteille maksuaikaa, koska luottokorttilasku tulee asiakkaan maksettavaksi vasta myöhemmin.

Luottokortti on käytännössä todistus siitä, että kortin haltijalla on luottoa kortin myöntäneellä taholla. Luottokorttiyhtiö maksaa luottokortin haltijan tekemät ostokset kauppiaalle ja vuorostaan laskuttaa luottokortin haltijaa. MasterCard ja Visa ovat esimerkkejä kansainvälisistä luottokorteista, jotka käyvät maksuvälineenä ympäri maailmaa. Usein luottokortti hankitaan pankin kautta, mutta pankkien lisäksi luottokortteja on mahdollista saada eri kauppaketjuilta, jolloin kortti yhdistetään kanta-asiakaskorttiin. Kansainvälisten luottokorttien lisäksi on olemassa kauppaketjujen omia luottokortteja, joilla voi ostaa vain kyseisen kauppaketjun liikkeissä.

Suomessa luottokorttiyhtiö veloittaa ostotapahtuman yhteydessä kauppiaalta provision. Ulkomailla provisio saatetaan lisätä asiakkaan laskuun. Luottokortin haltija voi usein maksaa ostoksensa osissa pidemmän aikajakson kuluessa. Mikäli luottokortilla maksetut ostokset maksetaan osissa, luottokorttiyhtiö veloittaa usein korkoa. Koron määrä riippuu luottokortin ehdoista, eli toisin sanoen luottokortin haltijan ja luottokorttiyhtiön välisestä sopimuksesta. Korko voi muuttua mikäli luoton lyhennykset myöhästyvät. Usein luottokorttiin liittyy myös luottoraja, joka määrittää kuinka paljon luottoa kortin haltija saa luottokorttiyhtiössä. Luottoraja voi perustua luottokorttia koskeviin rajoituksiin, luottokortin haltijan maksukykyyn tai hänen omiin toiveisiinsa. Käyttörajaksi kutsutaan käytettävissä olevaa luottoa.

On olemassa myös luottokortteja, joiden lyhytaikaisesta luotosta ei peritä korkoa. Näitä kortteja kutsutaan Suomessa maksuaikakorteiksi. Tämän kaltaisten korttien luotto maksetaan usein kokonaisuudessaan kerran kuussa. Tyypillinen maksuaikakortti on yrityskortti, jonka avulla yrityksen työntekijät voivat maksaa esimerkiksi työmatkailuun liittyviä kuluja. Tuorein tulokas luottokorttimarkkinoilla on prepaid-luottokortti, johon on mahdollista ladata rahaa etukäteen. Prepaid-kortti ei siis ole varsinainen luottokortti, koska siinä ei ole luotto-ominaisuutta. Ne kuitenkin toimivat kansainvälisissä luottokorttijärjestelmissä maksuvälineenä.

  Luottokortin etuja

Luottokortti tarjoaa joustavuutta taloudenhoitoon. Sen avulla voi kätevästi hoitaa yllättäviä kustannuksia esimerkiksi matkustaessa.

 • Helppo tapa saada laina. Luottokortti on yksinkertaisin tapa saada kulutuslaina. Se on hyvä vaihtoehto esimerkiksi sms-lainalle.
 • Matkavakuutus. Luottokortteihin liittyy usein matkavakuutus peruutussuojalla, kun matka on ostettu luottokortilla. Tutustu ehtoihin.
 • Turvalliset ostokset netistä. Netissä luotokortilla maksaa kätevästi. Luottokorttiyhtiöt kehittävät aktiivisesti nettiostamisen turvallisuutta ja pyrkivät suojaamaan asiakkaitaan petoksilta.
 • Bonuspisteet. Luottokorttiostoksilla on mahdollista kerätä erilaisia bonuspisteitä. Esimerkiksi lentoyhtiöt tarjoavat aktiivisesti etuja luottokorttiasiakkailleen.
 • Rinnakkaiskortti perheenjäsenille. Luottokorttiin on usein on mahdollista liittää rinnakkaiskortti, jonka avulla perheenjäsenet voivat maksaa ostoksia.
 • Koroton maksuaika. Usein luotto on koroton, mikäli luotto maksetaan kuukauden kuluessa. Huomaa tosin, että käteisnostoissa automaatilla korko saattaa alkaa heti. Kannattaa aina tutustua käyttöehtoihin.
 • Talouden hallinta. Luottokortti on myös kätevä tapa pitää selvyyttä kustannuksista. Jos esimerkiksi tankkaa joka kerran polttoaineketjun luottokortilla, on helppoa nähdä paljonko polttoaineeseen menee kuukausittain rahaa.

 

Prepaid-kortti on mahdollista saada helposti, jopa ilman luottotietoja. Se mahdollistaa nettiostokset ja turvallisen matkakassan henkilöille, jotka eivät halua tai eivät saa luottokorttia, johon liittyy luotto-ominaisuus.

 

 

Turvallisuusvinkkejä

Luottokortti on kätevä maksutapa, mutta väärissä käsissä se voi aiheuttaa vahinkoa. Tässä muutamia vinkkejä harmaiden hiusten välttämiseksi.

 • Säilytä kuitit. Korttiostoksista on aina syytä säilyttää kuitit, varsinkin netissä ostettaessa ja ulkomailla. Elektroniset kuitit voit säilyttää tietokoneellasi.
 • Sulje kadonnut kortti. Jos kortti katoaa, varastetaan tai se jää ulkomailla automaattiin, niin siitä tulee ilmoittaa heti luottokorttiyhtiön sulkupalveluun. Mikäli kyseessä on varkaus, tulisi asiasta tehdä myös rikosilmoitus.
 • Sulkupalvelun puhelinnumero on hyvä olla aika kännykässä.
 • Suojaa aina pin-koodi. Muista aina automaatilla ja maksupäätteellä suojata pin-koodi kädellä, etteivät asiaankuulumattomat näe sitä. Jos voit valita pin-koodin korttiisi itse, älä käytä helposti arvattavaa koodia, kuten syntymäaikaasi.
 •  Ilmoita oudoista laskuista. Jos luottokorttilaskulla on ostoksia, joita et ole tehnyt, kannattaa ottaa välittömästi yhteys luottokorttiyhtiöön ja laskuttajalle.

Luottokortti on turvallinen maksutapa, jos sen käytössä noudattaa tervettä järkeä ja tutustuu luottokortin ehtoihin huolella.

LuottokorttiFakta.fi
Logo