Komplett Bank luottokortti

Luottokortin käyttö ulkomailla

Ulkomaille matkustettaessa luottokortti on käytännössä hyvinkin turvallinen tapa kuljettaa valuuttaa. Aikaisemmin suosiossa olleet matkashekit ovat väistymässä luottokorttien tieltä. Esimerkiksi Visa ja MasterCard käyvät maksuvälineenä ympäri maailman ja niihin liittyy etuja, jotka tekevät matkailusta turvallisempaa ja helpompaa. Useissa luottokorteissa on matkavakuutus, joka koskee kaikkia kortilla ostettuja matkoja.

Luottokorteilla voi nostaa tarvittaessa automaateista rahaa. Usein matkailija saa myös paremman vaihtokurssin nostamalla rahaa suoraan automaatista. Monet pankit perivät palkkion käteisnostosta, mutta palkkio on tyypillisesti pienempi kuin matkashekkien tai käteisen vaihdosta perittävä. Luottokortti voi olla myös puhdas välttämättömyys. Kaikissa paikoissa esimerkiksi hotellihuonetta tai vuokra-autoa ei saa käteisellä.

Oikein käytettynä luottokortin riskit ovat pienet. Vääriin käsiin joutunut kortti voi kuitenkin aiheuttaa harmaita hiuksia. Kuinka siis välttää sudenkuopat ja nauttia pääasiasta, eli itse matkasta?

 Matkaan valmistautuminen

Tässä on listattuna toimenpiteitä, jotka kannattaa tehdä ennen matkalle lähtöä.

 ・ Selvitä kortin sulkunumero. Varmista että sinulla on pankin tai luottokorttiyhtiön sulkunumero, johon voit soittaa ja pyytää sulkemaan kortin mikäli se katoaa tai varastetaan.

 ・Kysy palkkioista. Ennen matkaa kannattaa selvittää pankista, että mitkä maksut ovat käytössä ulkomailla. Käteisnostoista automaatilla veloitetaan tyypillisesti maksu, joka riippuu pankista.

・ Valitse yleisesti hyväksytty luottokortti. Ulkomailla kannattaa olla mukana luottokortti, joka on yleisesti hyväksytty. Kaksi suurinta ovat Visa ja MasterCard. Voi olla järkevää pitää kahta korttia.

 ・Luottorajan tarkistus. Tarkista aina ennen matkaa luottokorttisi luottoraja, sekä käytettävissä oleva luotto (eli käyttövara). Näin vältät ikävät yllätykset.

 ・Kortin voimassaolon tarkistus. Tarkista korttisi voimassaolo. Onko kortti voimassa koko matkan ajan? Muista, että matkoilla voi tulla yllätyksiä ja viivästyksiä. Tulivuorenpurkaukset ja muut luonnonilmiöt ovat aiheuttaneet päivien ellei jopa viikkojen katkoksia lentoihin.

 ・Ilmoitus eksoottisesta matkasta. Jos olet matkustamassa johonkin erityisen harvinaiseen matkakohteeseen niin kannattaa ottaa yhteyttä luottokorttiyhtiöön ja ilmoittaa asiasta. Luottokorttiyhtiöt ja pankit työskentelevät vähentääkseen luottokorttipetoksia, ja saattavat näin ollen ihmetellä, mikäli korttiasi veloitetaan yht’äkkiä eksoottisessa maailmankolkassa vaikka aiemmin korttia on käytetty vain Suomessa vuosien ajan.

 ・Selvitä automaattien sijainti. Voit selvittää etukäteen mistä luottokorttisi hyväksyvät automaatit löytyvät matkakohteessasi. Sekä Visalla että MasterCardilla on verkkosivuilla ATM Locator- palvelu, jonka avulla selvität nopeasti automaatit.

 ・Säilytä kuitit. Tärkein sääntö viimeisenä, eli kaikkien ostosten kuitit kannattaa aina säilyttää. Mikäli korttia veloitetaan liikaa, asian todistaminen on vaikeaa ilman kuittia.

  Matkan aikana

Mitä luottorajaan ja käytettävissä olevaan luottoon tulee niin kannattaa pitää mielessä, että hotelli, autovuokraamo tai muu palvelu saattaa tehdä luottokortillesi katevarauksen varmistaakseen luottokortin voimassaolon ja riittävän katteen. Katevaraus syö kortin käyttövaraa, eli jäljellä olevaa luottoa. Tapana on, että katevarauksesta ilmoitetaan asiakkaalle, mutta käytännössä näin ei aina tapahdu. Kysy asiasta henkilökunnalta, ja tarvittaessa tarkistaa luotto pankista. Kun olet maksanut koko laskun, voit myös varmistaa, että katevaraus on varmasti poistettu kortilta.

PIN-koodi ei ole vielä yleisesti käytössä kaikissa maissa. Esimerkiksi USA:ssa käytetään vieläkin melkein aina perinteistä magneettiraitaa. Lisäksi Pohjois-Amerikassa on tapana juomarahan jättäminen. Juomaraha on tyypillisesti 15% tilauksen arvosta (pois lukien verot) ja se maksetaan käytännössä aina, jopa silloin kun ollaan tyytymättömiä palveluun (tyytymättömyys ilmaistaan antamalla palautetta). Kortilla maksaessa juomarahan summa kirjoitetaan kuitissa olevaan erityiseen tyhjään kenttään ennen allekirjoitusta. Kuitista löytyvä toinen lisämaksuille tarkoitettu tyhjä kenttä on aina yliviivattava huolellisesti ennen allekirjoitusta, jotta siihen ei voida lisätä mitään jälkikäteen. Jos maksat jotakin, joka ei vaadi juomarahaa, yliviivaa molemmat kentät. On myös olemassa kortinlukijoita, jotka antavat mahdollisuuden juomarahan jättämiseen. Tällöin maksupääte kysyy asiaa ja maksaja kirjoittaa haluamansa summan päätteeseen.

LuottokorttiFakta.fi
Logo