Komplett Bank luottokortti

Luottokorttien historiaa

Kuten kaikki tietävät, luottokortti on muovinen läpyskä, jonka avulla voi nostaa luottokunnalta velkaa joko siirtämällä rahaa käyttötililleen tai maksamalla ostoksia suoraan kortilla.

Luottokorttien historia

Ensimmäisenä luottokorttia visioi kirjailija Edward Bellamy 1800-luvulla, mutta todellisuudessa alkeellisia luottokortteja alkoi ilmaantua vasta 1920-luvulla. Luottokortti syntyi luonnollisesti Amerikassa. Ennen luottokortteja eri kauppiailla oli omat sekavat ja keskenään ristiriitaiset kanta-asiakasohjelmansa. Luottokorteilla pyrittiin alunperin tuomaan näitä saman katon alle. Ensimmäinen todella onnistunut yritys luoda universaali maksukortti löytyy 1950-luvulta, jolloin Diners Club toi markkinoille oman korttinsa. Pian Americard eli Visa loi ensimmäisen aidon luottokortin ja perässä tulivat pian MasterCard sekä American Express.

Halvimmat luottokortit

Taloussanomien vuonna 2011 tekemän vertailun mukaan vuosikoroissa ja ja muissa kuluissa on suuria eroja. Korkonsa puolesta halvin luottokortti on S-Pankin tarjoamassa S-Etukortti Visassa. Sen sijaan korko on kaikkein korkein Ykkösbonus MasterCardissa. Korkeat marginaalit löytyvät Ykkösbonuksen lisäksi Stockmann MasterCardista, K-Plussa MasterCardista ja Diners Clubin maksuaikakorteista. Hypoteekkiyhdistyksen Visa-korteissa on markkinoiden edullisin luottokorko, mutta koska S-Etukortti Visassa ei ole erillisiä laskutuspalkkioita, Hypoteekkiyhdistys ei pysty aivan lyömään S-Ryhmän luottokorttia.

Luottokorttien ongelmat 

Tutkimusten mukaan luottokortti tekee käyttäjästään keskimäärin vastuuttomamman ostajan. Tätä on selitetty sillä, että korttia käytettäessä rahasta luopumisen aiheuttama psykologinen epämukavuus jää abstraktimmalle tasolle, eikä täten kosketa ihmistä samalla tapaa kuin käteistä rahaa käytettäessä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että luottokortti saa kuluttajan ostamaan helpommin asioita, joita hän ei välttämättä tarvitse. Toisaalta alustavien tutkimustulosten mukaan luottokortti vaikuttaa jopa ostetun ruoan terveellisyyteen: luottokortilla ihminen ostaa helpommin lihottavaa tai muuten epäterveellistä ruokaa kuin käteisellä.

Luottokorttien on myös todistettu altistavan henkilökohtaisen taloudenpidon ongelmille ja jopa velkakierteelle. Kun suomalaisten velkaongelmat ylipäätään pahenevat, on tämä syytä pitää mielessä. Vaikka luottokortit eivät aiheuta yhtä paljon ongelmia kuin pikavipit, on niiden kanssa noudatettavaa samaa malttia ja varovaisuutta. Otettu velka pitää maksaa takaisin. Suuria impulssiostoksia ei kannata tehdä, ja jos sellaisiin on taipumusta, kannattaa harkita tarkkaan, tarvitseeko sitä luottokorttia välttämättä kanniskella kukkarossa Stockalle mennessä.

Luottokorttit vs muut kulutusluotot

Luottokortit ovat reippaasti muita kulutusluottoja edullisempia. Vuosikorot kulutusluotoissa pyörivät 10%-30% tienoilla, luottokortin kanssa korko jää helposti alle kymmeneen.

Luottokortin hakeminen

Luottokortin saaminen vaatii säännöllisiä tuoloja ja moitteettomia luottotietoja. Tulojen tulee perus Visaa tai Mastercardia varten olla jossain 20000€ tienoilla, myös pienemillä saattaa pärjätä. Jos tähtäimessä on premium-kortti, kuten Amex tai Diners vaaditaan tuloja 40000€-100000€ vuodessa.

Katso laajempi luottokorttivertailu täältä. Jos olet opiskelija, ja etsit luottokorttia, lue tämä opas.

LuottokorttiFakta.fi
Logo